Το Arbitrum ξεκινά να κατακτήσει την αγορά

Το Arbitrum ξεκινά να κατακτήσει την αγορά

17 Μαρτίου, 2023



Το πολυαναμενόμενο token του δικτύου Arbitrum (ARB) ξεκινά με ένα από τα μεγαλύτερα airdrop που έχει γίνει στα κρυπτονομίσματα. Ένας από τους λόγους του airdrop είναι και η δυνατότητα governance των κατόχων, να ψηφίσει δηλαδή η κοινότητα τα επόμενα βήματα στο κορυφαίο Layer 2 δίκτυο του Ethereum.


Το Arbitrum, ο μεγαλύτερος παίκτης σήμερα σε επίπεδο κλιμάκωσης του Layer 2 του Ethereum, αποκτά επιτέλους το νόμισμά του. Το ίδρυμα Arbitrum ανακοίνωσε μεγάλο airdrop (~11.5% της κυκλοφορίας) στα μέλη της κοινότητας για την Πέμπτη, 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με το Arbitrum, το ARB θα σηματοδοτήσει την επίσημη μετάβαση του Arbitrum σε έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό (DAO), που σημαίνει ότι οι κάτοχοι ARB θα μπορούν να ψηφίζουν για βασικές αποφάσεις που διέπουν το Arbitrum One και το Arbitrum Nova – δίκτυα που επιτρέπουν στους χρήστες να συναλλάσσονται στο blockchain Ethereum με μεγαλύτερες ταχύτητες και χαμηλότερα τέλη.


Παρόλο που το ίδρυμα Arbitrum σχεδιάζει να χορηγήσει έναν σχετικά υψηλό αριθμό νομισμάτων σε επενδυτές και βασικούς συνεισφέροντες (44%), ο δημιουργός του Arbitrum - Offchain Labs - καυχιέται ότι το διακριτικό ARB θα κάνει το οικοσύστημα Arbitrum πιο αποκεντρωμένο από τις εναλλακτικές αλυσίδες κλιμάκωσης. «Για μένα, το πιο συναρπαστικό κομμάτι είναι η αποκέντρωση – το γεγονός ότι η Offchain Labs δεν θα έχει πλέον κανέναν έλεγχο για το μέλλον αυτής της αλυσίδας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Offchain Labs, Steven Goldfeder. «Θα είμαστε πάροχος υπηρεσιών και αν τα μέλη του DAO μας ζητήσουν αλλαγές και προσθήκες στο λογισμικό, θα το κάνουμε».


Η Arbitrum συνεργάστηκε με τη Nansen, την εταιρεία ανάλυσης κρυπτονομισμάτων, για να «αποτυπώσει» τη δραστηριότητα των χρηστών τον Φεβρουάριο, προκειμένου να καθορίσει ποιος θα πρέπει να είναι κατάλληλος για το airdrop του ARB. «Πόσες συναλλαγές κάνατε, πόσες διαφορετικές εφαρμογές χρησιμοποιήσατε και πόσο καιρό χρησιμοποιείτε» το Arbitrum One και το Arbitrum Nitro ήταν μεταξύ των παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της καταλληλότητας, σύμφωνα με την Goldfeder.


Η συνολική κυκλοφορία του ARB θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια νομίσματα. Η κοινότητα του Arbitrum θα ελέγχει το 56% αυτών. Από αυτά, το airdrop θα χορηγήσει το 11,5% της συνολικής προσφοράς σε επιλέξιμους χρήστες Arbitrum και το 1,1% σε DAO που λειτουργούν στο οικοσύστημα του Arbitrum. Τα υπόλοιπα tokens της κοινότητας, θα πάνε σε ένα ταμείο που θα ελέγχεται από το νέο Arbitrum DAO, το οποίο θα επιτρέψει στους κατόχους ARB να ψηφίσουν για τον τρόπο εκταμίευσης των κεφαλαίων.


Το υπόλοιπο 44% της κυκλοφορίας της ARB θα πάει στους επενδυτές και τους υπαλλήλους της Offchain Labs - της εταιρείας ανάπτυξης που κατασκεύασε το Arbitrum. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Goldfeder λέει ότι αυτά τα tokens θα υπόκεινται σε περιόδους κλειδώματος και χρονοδιαγράμματα κατοχύρωσης (vesting). Η αναλογία του ARB που προορίζεται για επενδυτές είναι κάπως υψηλό σε σύγκριση με παρόμοια έργα (πχ το Optimism, ο κύριος ανταγωνιστής της Arbitrum, ανταμείβει το 36% των OP tokens σε επενδυτές).


Η εισαγωγή του ARB έχει προγραμματιστεί να συμπέσει με την κυκλοφορία του Arbitrum Obit, το οποίο θα επιτρέψει σε εφαρμογές και πρωτόκολλα τρίτων να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μπλοκ "επιπέδου 3" (Layer 3) που θα βασίζονται στην υποδομή υψηλών ταχυτήτων και χαμηλών χρέωσεων του Arbitrum.


Η Arbitrum έχει $3,69 δισεκατομμύρια δεσμευμένα στο δίκτυο Ethereum, καθιστώντας την ξεκάθαρο ηγέτη της αγοράς σε έναν ασυνήθιστο τομέα ανταγωνιστικών αλυσίδων. Σύμφωνα με την L2 Beat, έναν ιστότοπο ανάλυσης επιπέδου 2, η Arbitrum κατέχει το 55% του μεριδίου αγοράς του Ethereum Layer 2. Ο κύριος ανταγωνιστής της Arbitrum στον χώρο κλιμάκωσης του Ethereum, η Optimism, κυκλοφόρησε το OP token της πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν έκανε τη δική της μετάβαση στη διακυβέρνηση DAO.


Τόσο το Arbitrum One όσο και το Optimism είναι τα λεγόμενα Optimistic rollup networks. Είναι blockchain που λειτουργούν παράλληλα με το Ethereum, ομαδοποιούν μεγάλες ομάδες συναλλαγών και, στη συνέχεια, γράφουν αυτές τις συναλλαγές στο καθολικό Ethereum μαζικά - τεμαχίζοντας τα τέλη που θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος για να εκτελέσει αυτές τις συναλλαγές μεμονωμένα.

Freedom24 Offer