Ξανά στο στόχαστρο η Binance μετά τη μήνυση της CFTC

Ξανά στο στόχαστρο η Binance μετά τη μήνυση της CFTC

28 Μαρτίου, 2023



Η CFTC προχώρησε σε πολυσέλιδη αναφορά και μήνυση εναντίον της Binance και του ίδιου του Changpeng Zhao (CZ), για «εσκεμμένη φοροδιαφυγή» στις Η.Π.Α., διαχείριση μη καταχωρημένων παραγώγων, παράνομο trading και προτροπή των πελατών να αποφύγουν τους ελέγχους συμμόρφωσης μέσω της χρήσης VPN.


Η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) μήνυσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και τον ιδρυτή του τη Δευτέρα. Η μήνυση, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ του Ιλινόις, ισχυρίζεται ότι η Binance είναι μια επιχείρηση διαπραγμάτευσης παραγώγων στις ΗΠΑ, προσφέροντας συναλλαγές για κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Tether (USDT) και Binance USD (BUSD). Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι η εταιρεία, υπό την ηγεσία του Zhao, κατηύθυνε τους υπαλλήλους της να πλαστογραφήσουν τις τοποθεσίες τους μέσω της χρήσης εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN).


Η CFTC χρεώνει την Binance για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την προσφορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, «παράνομες επιλογές εκτός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων», αποτυχία εγγραφής ως έμπορος προμηθειών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, καθορισμένη αγορά συμβάσεων ή διευκόλυνση εκτέλεσης ανταλλαγής, κακή επίβλεψη της επιχείρησής της, μη εφαρμογή KYC για πελάτες, διαδικασίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η μη ύπαρξη προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.


Σύμφωνα με την CFTC, το παγκόσμιο ανταλλακτήριο, το οποίο έχει θυγατρική στις ΗΠΑ (Binance.US), δημιούργησε ένα σύστημα για να κρύψει την πραγματική του εμβέλεια και τις λειτουργίες του. «Η εξάρτηση της Binance από έναν λαβύρινθο εταιρικών οντοτήτων για τη λειτουργία της πλατφόρμας είναι σκόπιμη. Έχει σχεδιαστεί για να κρύβει την ιδιοκτησία, τον έλεγχο και την τοποθεσία της πλατφόρμας Binance», αναφέρεται στην κατάθεση προσθέτοντας ότι «ο Zhao δεν απαντά σε κανέναν εκτός από τον εαυτό του». «Η Binance γνώριζε ότι οι πελάτες των ΗΠΑ συνέχιζαν να αποτελούν σημαντικό ποσοστό της πελατειακής βάσης της Binance», αναφέρει η κατάθεση, επικαλούμενη εσωτερικές μηνιαίες αναφορές ότι ακόμη και από τον Ιούνιο του 2020, αφού υποτίθεται ότι είχαν εφαρμοστεί οι έλεγχοι, το 17,8% των πελατών είχαν έδρα στις Η.Π.Α.


Χωρίς να σχολιάσει κανέναν από τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στη μήνυση, ένας εκπρόσωπος της Binance είπε ότι η εταιρεία έχει «κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια για να διασφαλίσει ότι δεν έχουμε ενεργούς χρήστες των ΗΠΑ στην πλατφόρμα μας», συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ομάδας συμμόρφωσής της από 100 σε 750 άτομα και ξοδεύοντας 80 εκατομμύρια δολάρια για διαδικασίες Know Your Customer (KYC) και εργαλεία συμμόρφωσης.


«Η καταγγελία που υποβλήθηκε από την CFTC είναι απροσδόκητη και απογοητευτική καθώς συνεργαζόμαστε με την CFTC για περισσότερα από δύο χρόνια. Ωστόσο, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός είναι να προστατεύσουμε τους χρήστες μας και να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές για να αναπτύξουμε ένα σαφές ρυθμιστικό καθεστώς», είπε ο εκπρόσωπος.


Εσωτερικές συνομιλίες

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι υπάλληλοι της Binance, συμπεριλαμβανομένου του CZ, χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Signal με «λειτουργία αυτόματης διαγραφής» για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πάραυτα συνομιλίες διέρρευσαν υπονοώντας ότι η CFTC είχε πρόσβαση στο τηλέφωνο του CEO, λέγοντας ότι ήταν σε θέση να συλλέγει προσωπικά μηνύματα στο Signal και ομαδικές συνομιλίες από αυτό.


Στις εσωτερικές συνομιλίες μεταξύ των υπαλλήλων της Binance, συμπεριλαμβανομένου του Samuel Lim, του επικεφαλής συμμόρφωσης του χρηματιστηρίου έως τον Ιανουάριο του 2022 (ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος), ο Lim φαινόταν να κατευθύνει έναν υπάλληλο να ζητήσει από τους πελάτες των ΗΠΑ να κρύψουν την τοποθεσία τους. «Επιφανειακά δεν φαίνεται να έχουμε χρήστες από τις ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να τους προσφέρουμε με άλλα δημιουργικά μέσα», προτρέποντας σε χρήση VPN.


Η μήνυση ισχυρίζεται ότι το ανταλλακτήριο γνώριζε καλά ότι οντότητες και άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις συναλλάσσονταν στην πλατφόρμα του, μοιράζοντας αρχεία καταγραφής συνομιλιών όπου ο Lim αναφέρεται σε τρομοκράτες και όπλα. Παράλληλα υπάρχουν συνομιλίες από υπάλληλο της Binance που κατείχε τον τίτλο του Υπεύθυνου Αναφοράς Ξεπλύματος Χρήματος (MLRO) που γράφει ότι «χρειαζόταν να συντάξει μια ψεύτικη ετήσια έκθεση MLRO στο διοικητικό συμβούλιο της Binance», κάτι που δεν ισχύει αφού η Binance δεν είχε διοικητικό συμβούλιο, αλλά διαβεβαίωσε ότι «ναι, μπορώ να βάλω τη διοίκηση να υπογράψει την ψεύτικη αναφορά».


Μηνύματα διέρρευσαν και από συνομιλίες του CZ που δείχνουν ότι ο ίδιος και άλλοι στην εταιρεία γνώριζαν καλά ότι οι δραστηριότητές τους «υπόκεινται σε απαιτήσεις εγγραφής και ρυθμιστικών αρχών βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και ότι σκόπιμα αγνόησαν αυτές τις απαιτήσεις», δήλωσε η Επίτροπος CFTC, Kristin Johnson. «Ενώ το πρόγραμμα συμμόρφωσης της Binance ήταν αναποτελεσματικό ως προς τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό στην καθοδήγηση των πελατών των ΗΠΑ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποφυγής των ελέγχων πρόσβασης της Binance».


Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο της μήνυσης αναφέρει ότι ο CZ ήταν ο «άμεσος ή έμμεσος ιδιοκτήτης οντοτήτων που έχουν εμπλακεί σε ιδιόκτητη εμπορική δραστηριότητα στην πλατφόρμα Binance» και ήταν επίσης «άμεσος ή έμμεσος κάτοχος περίπου 300 ξεχωριστών λογαριασμών Binance», που δραστηριοποιούνται σε prop trading στην πλατφόρμα συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή ότι ανταγωνιζόταν τους ίδιους τους πελάτες του γνωρίζοντας τις εντολές τους.


Σε απάντηση στη μήνυση, ο CZ, έγραψε στο Twitter (πάλι) το «4», αναφερόμενος σε προηγούμενο tweet προτρέποντας τους ακολούθους του να «αγνοήσουν το FUD, τις ψεύτικες ειδήσεις, τις επιθέσεις κτλ».


Τα νέα έστειλαν γρήγορα την αγορά προς τα κάτω, οδηγώντας την τιμή του Bitcoin κάτω -3% μέσα σε λίγα λεπτά από την αποκάλυψη. Όπως ήταν και αναμενόμενο το BNB έπεσε έως και 6% από την τιμή του πριν από τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων.

NordVPN Offer