Το θρίλερ της Binance στη Νιγηρία συνεχίζεται με αποδράσεις

Το θρίλερ της Binance στη Νιγηρία συνεχίζεται με αποδράσεις

25 Μαρτίου, 2024



Η φορολογική αρχή της Νιγηρίας κατηγόρησε την Binance για φοροδιαφυγή πριν λίγες εβδομάδες, προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση στα γραφεία της με αποτέλεσμα και τη σύλληψη δύο στελεχών της. Ένα από τα δύο ανώτερα στελέχη της Binance που βρίσκονταν υπό κρατική κράτηση δραπέτευσε, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο.


Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή από τις αρχές της Νιγηρίας καθώς η εβδομαδιαία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μερών εντάθηκε, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα δήλωση της φορολογικής αρχής της χώρας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ένα από τα δύο στελέχη που είχες συλληφθεί διέφυγε και πιθανόν να έφυγε από τη χώρα.


Οι κατηγορίες, για τις οποίες κρατήθηκαν από την κυβέρνηση τα στελέχη της Binance, ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (FIRS) και κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην Abuja. Το ανταλλακτήριο κατηγορείται για τέσσερις κατηγορίες φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων «μη καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), Φόρου Εισοδήματος Εταιρειών, μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων και συνενοχή στην παροχή βοήθειας στους πελάτες για φοροδιαφυγή μέσω της πλατφόρμας του».


Παράλληλα η κυβέρνηση λέει ότι η πλατφόρμα επεξεργαζόταν ύποπτα εγκληματικά κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η Νιγηρία είναι από τις χώρες που λόγω του τοπικού πληθωριστικού νομίσματος, πολλοί κάτοικοι έχουν προσφύγει στα κρυπτονομίσματα γνωρίζονται τεράστια υιοθέτηση ακόμη και σε μεταξύ τους συναλλαγές.


Το ένα από τα δύο στελέχη που κρατούνταν από την κυβέρνηση, ο Nadeem Anjarwalla, είναι που έχει δραπετεύσει, δήλωσε στο Bloomberg ο προεδρικός εκπρόσωπος Bayo Onanuga. Η Binance επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε ότι ο Anjarwalla δεν βρίσκεται πλέον υπό κράτηση στη Νιγηρία από τις αρχές. Η χώρα συνεργάζεται με την Interpol για να εξασφαλίσει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Anjarwalla, ο οποίος είναι ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας για την Αφρική, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον σύμβουλο του προέδρου για την εθνική ασφάλεια.


Οι αρχές της Νιγηρίας διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το κρατούμενο στέλεχος τράπηκε σε φυγή παρόλο που δεν κατείχε ταξιδιωτικά έγγραφα. Το στέλεχος της Binance φέρεται να γλίτωσε την κράτηση χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο, ενώ δεν έχει γίνει σαφές πως κατάφερε να επιβιβαστεί σε διεθνή πτήση, καθώς το βρετανικό του διαβατήριο με το οποίο εισήλθε στη Νιγηρία, παραμένει υπό κράτηση των νιγηριανών αρχών. Το έτερο μέλος ο Tigran Gambaryan κρατείται ακόμη σε ξενώνα.

NordVPN Offer