Η ιστορία της Binance δεν στέκει

Η ιστορία της Binance δεν στέκει

02 Μαρτίου, 2023



Τις τελευταίες μέρες νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των αποθεματικών της Binance. Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν αμφισβητούμενες μεταφορές συνολικής αξίας $1,8 δισεκατομμυρίων σε USDC, που κατέληξαν σε hedge funds όπως η Alameda Research.


Μια νέα και λεπτομερής έρευνα από το Forbes έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση και τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και των εξασφαλίσεων των stablecoin από την Binance. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τη φύση και την πρόθεση ορισμένων συναλλαγών εντός της αλυσίδας όπως επισημαίνεται στην έρευνα, και θα μπορούσαν να είναι εντελώς αβλαβείς. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες και μερικές φορές αντιφατικές απαντήσεις της Binance στα ευρήματα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε μια εποχή μετά το FTX, με τη δικαιωματικά διαδεδομένη καχυποψία για ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.


Το Forbes ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου 2022, έγινε μεταφορά αξίας $1,78 δισεκατομμυρίων από πορτοφόλια της Binance που αφορούν αποθεματικά στήριξης των stablecoins, και συγκεκριμένα το b-USDC (wrapped tokens του USDC της Circle). Σύμφωνα με την on-chain ανάλυση του Forbes, οι μετακινήσεις τις οποίες η Binance δεν αμφισβήτησε, αφορούν $1,2 δισεκατομμύρια που στάλθηκαν στην εμπορική εταιρεία Cumberland DRW, και άλλα ποσά να πηγαίνουν στο υπό κατάρρευση hedge fund Alameda Research του FTX, άλλα ποσά προς τον ιδρυτή του Tron Justin Sun, καθώς και στην εταιρεία υπηρεσιών Amber Group.


To κρίσιμο και σοβαρό σημείο των παραπάνω, σύμφωνα με το Forbes, είναι ότι αυτή η εκροή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση της κυκλοφορούσας προσφοράς token b-USDC. Δεν υπήρχαν δηλαδή πρακτικά στα αποθεματικά αυτά τα tokens.


Οι διάφορες προσπάθειες του Binance να προσφέρει μια αθώα εξήγηση για τα ευρήματα του Forbes, μέχρι τώρα δεν έχουν παράσχει μια ενιαία και συνεπή αιτιολόγηση για αυτό που θα μπορούσε, στη χειρότερη περίπτωση, να υποδηλώνει κατάχρηση κεφαλαίων των πελατών. Πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, οι αξιωματούχοι της Binance πρόσφεραν μια σειρά από διαφορετικές, ακόμη και αντιφατικές εξηγήσεις.


Η έρευνα του Forbes υποκινήθηκε από τα αυξανόμενα στοιχεία για προβλήματα στο παρελθόν με τις πρακτικές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Binance. Η Binance πρόσφατα μάλιστα παραδέχτηκε στο Bloomberg αντίστοιχο θέμα με το BUSD κατά το 2020 και 2021, ότι απέτυχε δηλαδή να διατηρήσει σαφή υποστήριξη 1:1 των wrapped b-στοιχείων της με διαχωρισμένο και διαφανή τρόπο.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao (CZ), δήλωσε και πάλι ότι το Forbes δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο από "FUD"  (φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία). Άλλα στελέχη της Binance περιγράφουν την έρευνα ως μια πράξη δημοσιογραφικής ανάλυσης με «θεωρίες συνωμοσίας και ότι έγινε με κίνητρο «τη συλλογή πολλών προβολών και κλικ».



Οι ασαφείς ή ελλιπείς απαντήσεις ωστόσο από τους ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι να τις παρέχουν, είναι που δημιουργούν σύγχυση και άγχος. Τα ερωτήματα είναι εύλογα από τους δημοσιογράφους και όπως δήλωσε ο επικεφαλής αρθρογράφος πληροφοριών του CoinDesk, David Z. Morris, το FUD προέρχεται από το εσωτερικό της Binance και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

Freedom24 Offer