Έχουμε καρτέλ στο Ethereum;

Έχουμε καρτέλ στο Ethereum;

05 Ιουλίου, 2023



Το staking στο Ethereum κάθε μήνα πηγαίνει σε νέα υψηλά. Μετά την αναβάθμιση Shanghai που πλέον οι χρήστες μπορούν να κάνουν και αναλήψεις, η εμπιστοσύνη προς το staking αυξήθηκε και η συμμετοχή χτύπησε κόκκινο. Κάπου εδώ όμως ξεκίνησε και ένα μεγάλο πρόβλημα, που λέγεται Lido Finance.


Η κυριαρχία της Lido Finance έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στο χώρο, ακόμη και από μέλη του ιδρύματος του Ethereum που διαμαρτύρονται. Αυτή η υπερσυγκέντρωση είναι εκτός του αποκεντρωμένου χαρακτήρα που θέλει το Ethereum, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους. Κάποιοι ζήτησαν δράση, αλλά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.


Η Lido Finance έχει φτάσει σήμερα στο ιστορικό υψηλό των ~7,5 εκατομμυρίων stETH. Η αμέσως επόμενη εταιρεία είναι η RocketPool (rETH) που έχει μόλις 461,000 stETH, δηλαδή είναι 16 φορές μικρότερη! Ήδη αρκετοί χρήστες μετακινούν τα ETH τους προς την RocketPool και άλλους, τόσο για να μοιράσουν πιθανό κορεσμό ή άλλο κίνδυνο, όσο και για να βοηθήσουν την αποκέντρωση.


Το ποντάρισμα (stake) στο Ethereum (ETH) κάθε εβδομάδα αυξάνεται σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας πληροφοριών blockchain, Glassnode. Οι ημερήσιες καταθέσεις μετά την αναβάθμιση Shanghai αυξήθηκαν από 460 σε 8,108 ημερησίως πλέον, ενώ στις 2 Ιουνίου είχαμε ρεκόρ με 13,595 καταθέσεις σε μια μέρα.


Όντας σε bear market, οι επενδυτές που πιστεύουν στο Ethereum και το κρατούν, μετά την αναβάθμιση κάνουν staking για να έχουν και τα οφέλη της ανταμοιβής (~4%). Αυτό βοηθά τo Ethereum να κρατάει σε καλά επίπεδα την τιμή του, ενώ αυξάνει το dominance του μαζί με το Bitcoin.

Freedom24 Offer