Μεγάλη μείωση πληθωρισμού στο οικοσύστημα του Cosmos

Μεγάλη μείωση πληθωρισμού στο οικοσύστημα του Cosmos

27 Νοεμβρίου, 2023



Το Cosmos Hub ψήφισε και ενέκρινε μια πρόταση στις 26 Νοεμβρίου που θα μειώσει το μέγιστο ποσοστό πληθωρισμού του εγγενούς κρυπτονομίσματός του, το ATOM. Η πρόταση επιδιώκει να μειώσει την παράμετρο μέγιστου πληθωρισμού από 20% σε 10%, με αποτέλεσμα την μείωση στον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού της ATOM, που είναι περίπου 14%. Αυτή η προσαρμογή θα επηρεάσει επίσης το Ετήσιο Ποσοστό Επιτοκίου (APR) για το ποντάρισμα (staking), μειώνοντάς το από περίπου 19% σε περίπου 13,4%.


Η πρόταση είχε ισχνή πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας 41,1% υπέρ και 38,5% κατά της πρότασης. Ενώ η πρόταση έμοιαζε έτοιμη για απόρριψη, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας, μια αύξηση των ψήφων την τελευταία στιγμή, σε συνδυασμό με ορισμένους επικυρωτές που άλλαξαν την ψήφο τους, οδήγησαν ελάχιστα το αποτέλεσμα υπέρ της πρότασης.


Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση έχει τις ρίζες του στην επιθυμία να τελειοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα πληθωρισμού για την ATOM, ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση στην κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Επί του παρόντος, η ATOM χρησιμοποιεί ένα δυναμικό μοντέλο πληθωρισμού που κυμαίνεται μεταξύ κατώτατου ορίου 7% και ανώτατου ορίου 20%. Το επιτόκιο συνδέεται με την αναλογία δεσμευμένων ή στοιχηματισμένων ATOM. Εάν πονταριστούν (stake) λιγότερο από τα δύο τρίτα όλων των ATOM, ο ρυθμός πληθωρισμού αυξάνεται, δίνοντας κίνητρο για την ασφάλεια του δικτύου.


Μια αξιοσημείωτη πτυχή της προσαρμογής είναι ο πιθανός αντίκτυπός της στην οικονομική ζώνη του Atom (AEZ) και στο αναδυόμενο οικοσύστημα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) στο δίκτυο Cosmos. Με τη μείωση του ποσοστού πληθωρισμού του ATOM, η πρόταση στοχεύει να ενισχύσει την πρόταση αξίας του token ως παρόχου ασφάλειας για τις καταναλωτικές αλυσίδες εντός του Cosmos Hub. Αυτή η κίνηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η AEZ επεκτείνεται, με έργα όπως το Neutron και το Stride να αποκτούν δυναμική.


Επιπλέον, η πρόταση υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας του δικτύου. Διατηρώντας ιστορικά υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε σύγκριση με άλλα tokens, το ATOM αντιμετώπισε προκλήσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού νομισματικού ασφάλιστρου. Τα δεδομένα της Blockworks Research υποδηλώνουν ότι το Cosmos Hub πληρώνει υπερβολικά για την ασφάλεια του δικτύου και αντιμετωπίζει συνεχή πίεση πώλησης που επηρεάζει την απόδοση των τιμών του ATOM.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη από τις τρεις προτεινόμενες προσαρμογές. Οι επόμενες προτάσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη μείωση της παραμέτρου ελάχιστου πληθωρισμού και στην αύξηση της παραμέτρου μεταβολής του πληθωρισμού. Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν συλλογικά να βελτιώσουν τη δυναμική του πληθωρισμού του ATOM και να προωθήσουν ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές δίκτυο Cosmos.

NordVPN Offer