Η κρυπτοβασίλισσα «σκοτώθηκε σε γιοτ»

Η κρυπτοβασίλισσα «σκοτώθηκε σε γιοτ»

22 Φεβρουαρίου, 2023



Η Dr Ruja Ignatova, στα 42 της έτη μπήκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI, για απάτη $4 δισεκατομμυρίων γύρω από το κρυπτονόμισμα Onecoin. Το OneCoin ήταν ένα κεντρικοποιημένο σύστημα κρυπτονομισμάτων, από τις offshore εταιρείες OneCoin Ltd, με έδρα στη Βουλγαρία (εγγεγραμμένη στο Ντουμπάι) και το OneLife Network.


Το OneCoin ήταν ένα σχήμα Ponzi λόγω της οργανωτικής δομής του να πληρώνει πρώιμους επενδυτές χρησιμοποιώντας χρήματα που λαμβάνονται από νεότερους. Θεωρείται επίσης ένα σύστημα πυραμίδας λόγω της στρατολόγησης επενδυτών χωρίς την παροχή πραγματικού προϊόντος. Η εταιρεία διεξήγαγε κρυφά απάτη με την εισαγωγή στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας των χρηστών εικονικές συναλλαγές, που δεν είχαν καταχωρηθεί στο blockchain και δημιουργούσαν νομίσματα χωρίς εξόρυξη.


Η Βουλγαρικής καταγωγής Γερμανίδα πολίτης Dr Ruja Ignatova, έγινε πρωτοσέλιδο όταν εφηύρε το κρυπτονόμισμα OneCoin, το οποίο διέθεσε στην αγορά, προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο.


Στις 25 Οκτωβρίου 2017, η Dr Ruja Ignatova επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair από τη Σόφια της Βουλγαρίας για Αθήνα και έκτοτε αγνοείται. Τελευταίες εξελίξεις ξετυλίγουν το κουβάρι σχετικά με τους ζοφερούς δεσμούς που είχε με ένα Βούλγαρο αφεντικό του εγκλήματος, που εικάζεται τη βοήθησε να εξαφανιστεί με $4 δισεκατομμύρια από επενδυτές. Σύμφωνα με την έρευνα η εξαφανισμένα κρυπτοβασίλισσα σκοτώθηκε σε ένα γιοτ πριν από πέντε χρόνια.


Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι στις 25 Μαρτίου, όταν ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας της Βουλγαρίας, Lyubomir Ivanov, 49 ετών, πυροβολήθηκε στο σπίτι του. Μετά το θάνατό του, οι ερευνητές βρήκαν αρχεία μαγνητοφωνημένων συνομιλιών στο σπίτι του και τα κατέσχεσαν. Δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Dimitar Stoyanov και ο Atanas Tchobanov, βρήκαν αντίγραφα αυτών των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών και τις δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.


Ο Ivanov ήταν ύποπτος ότι εργαζόταν για έναν από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών της Βουλγαρίας, τον Χριστόφορο Αμανατίδη, γνωστό και ως «Τάκη». Τα έγγραφα υποστήριζαν ότι η Dr Ruja Ignatova, η οποία φέρεται να ήταν επίσης στενά συνδεδεμένη με τον Τάκη, στην πραγματικότητα σκοτώθηκε με εντολή του βαρόνου των ναρκωτικών καθώς ήθελε να καλύψει τη συμμετοχή του στην υπόθεση OneCoin. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη σε γιοτ στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2018, και όπως ακούγεται στις συνομιλίες, το σώμα της Ignatova διαμελίστηκε και ρίχτηκε στο Ιόνιο πέλαγος.


Η δολοφονία φέρεται να έγινε από έναν άνδρα ονόματι Hristo Hristov, ο οποίος συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα ηρωίνης πριν από λίγο καιρό στην Ολλανδία. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των συνομιλιών και των εγγράφων, ούτε έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις.


Παρά τις εικασίες, η Dr Ignatova παραμένει καταχωρισμένη στην Interpol και την Europol σε 194 χώρες, ενώ το FBI προσφέρει ανταμοιβή έως και $100,000 για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Η Γερμανική αστυνομία, που προσπαθούσε μάταια να την εντοπίσει ως το 2020, ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να είχε υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση για να αλλάξει την εμφάνισή της.


Ο πρώην φίλος της και συνιδρυτής του OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, 46 ετών, εκτίει αυτήν την περίοδο την ποινή φυλάκισης πέντε ετών στις ΗΠΑ, ενώ έχει συλληφθεί και ο αδερφός της Konstantin Ignatov που παραδέχτηκε ενοχή και βρίσκεται επίσης φυλακισμένος.

NordVPN Offer