Το Ethereum, η BlackRock και η SEC

Το Ethereum, η BlackRock και η SEC

21 Μαρτίου, 2024



Η χθεσινή μέρα κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν για την κοινότητα του Ethereum. Τα καλά νέα της BlackRock διαδεχόταν από κακά νέα της SEC, αφήνοντας την αγορά στο τέλος αναποφάσιστη για τις εξελίξεις και σε αβεβαιότητα για την έγκριση Ethereum ETFs.


Ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η BlackRock, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια στρατηγική επένδυση στην εταιρεία Tokenization περιουσιακών στοιχείων Securitize με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Κατόπιν ότι ανακοίνωσε τη σύσταση του BUIDL, ένα Tokenized Asset Fund που στήθηκε στο δίκτυο του Ethereum. Έτσι η BlackRock ξεκινά ένα νέο ταμείο tokenization στοιχείων του πραγματικού κόσμου (RWA).


Σκοπός είναι περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα και κεφάλαια να ψηφιοποιηθούν και να υπάροχυν πλέον ως real-world assets (RWA). Τα RWA είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη περίπτωση χρήσης blockchain καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και η παραδοσιακή χρηματοδότηση (TradFi) γίνονται όλο και πιο αλληλένδετα. Οι χρήστες πλέον εύκολα θα μπορούν να τα μεταπωλούν, διακινούν, δανείζουν κτλ.


Το BlackRock USD Institutional Digital Liquidity  (BUILD) είναι ένα fund που βασίζεται στο Ethereum blockchain, και υποστηρίζεται πλήρως από μετρητά, γραμμάτια του Δημοσίου των ΗΠΑ και συμφωνίες επαναγοράς. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, θα παρέχει απόδοση που θα καταβάλλεται καθημερινά μέσω blockchain στους κατόχους token. «Εστιάζουμε στην ανάπτυξη λύσεων στον χώρο των ψηφιακών στοιχείων που βοηθούν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων για τους πελάτες μας», δήλωσε η εταιρεία.


Η Securitize θα ενεργεί ως πράκτορας μεταφοράς και πλατφόρμα tokenization, ενώ η BNY Mellon είναι ο θεματοφύλακας των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου, δήλωσε η BlackRock. Οι Anchorage Digital Bank NA, BitGo, Coinbase και Fireblocks θα συμμετέχουν επίσης στο οικοσύστημα.


Η BlackRock δεν είναι το πρώτο χρηματοοικονομικό ίδρυμα που εισήλθε στον τομέα του tokenization αφού οι Citi, Franklin Templeton και JPMorgan έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι όμως η πρώτη που δε χρησιμοποιεί ιδιωτικό κλειστό blockchain, αλλά αυτό του Ethereum.


Δεν άργησε να εμφανιστεί και συναλλαγή που συνδέεται με τη BlackRock, μία κατάθεση $100 εκατομμυρίων Circle USD (USDC) στο Ethereum στις 15 Μαρτίου, ακριβώς μία ημέρα αφότου η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για να προσφέρει το BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund. Στις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση της κατάθεσης, η BlackRock έγινε κάτοχος εκατοντάδων meme coins και NFTs που της στάλθηκαν, τα οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνάνε σε αξία τις $40,0000.


Στον αντίποδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) φέρεται να έχει εκδώσει πολλές κλητεύσεις σε εταιρείες που σχετίζονται με προσπάθειες να χαρακτηριστεί το Ethereum ως μη εγγεγραμμένος τίτλος (unregistered security). Σύμφωνα με μια έκθεση του Fortune στις 20 Μαρτίου, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μια έρευνα από την SEC για το Ίδρυμα Ethereum. Το ίδρυμα μάλιστα πρότεινε μέσω του GitHub ότι μπορεί να βρίσκεται υπό έρευνα «από μια κρατική αρχή».


Αρκετές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ φέρεται να έλαβαν κλήσεις από την SEC ζητώντας να παράσχουν έγγραφα και οικονομικά αρχεία που σχετίζονται με συναλλαγές με το Ίδρυμα Ethereum. Σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, η επιτροπή ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ταξινόμηση του ETH ως τίτλο μετά τη μετάβαση του δικτύου σε Proof-of-Stake.


Όλα τα παραπάνω δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την τιμή του Ethereum, η οποία όπως και όλη η αγορά κινήθηκε πολύ ανοδικά φτάνοντας και έως +13% μέσα στη μέρα. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο βρίσκεται πάνω από τις $3,500.

Freedom24 Offer