Tο unstake του Ethereum θα πάρει μήνες

Tο unstake του Ethereum θα πάρει μήνες

10 Απριλίου, 2023



Η κοινότητα του Ethereum (ETH) περιμένει με ανυπομονησία την αναβάθμιση με την ονομασία Shapella στις 12 Απριλίου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μόλις δύο ημέρες. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο οικοσύστημα του Ethereum μετά από τη συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του πέρυσι.


Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση του Shapella υπόσχεται να αποφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στο δίκτυο Ethereum, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάληψης (unstake). Αυτό θα επιτρέψει τη δυνατότητα απελευθέρωσης Ethereum αξίας $30 δισεκατομμυρίων από το δίκτυο, ένα σημαντικό ποσό ρευστότητας, το οποίο όμως ίσως δημιουργήσει μεγάλη πίεση πωλήσεων στην αγορά.


Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της αναβάθμισης Shapella είναι η αναμενόμενη μείωση των gas fees για τους προγραμματιστές. Αυτή η αλλαγή είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερους στην πλατφόρμα, καθώς θα καταστήσει πιο οικονομικά αποδοτικό για αυτούς τη δημιουργία και την ανάπτυξη έξυπνων συμβάσεων (Smart Contracts) και αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps), οι οποίοι αυτή τη στιγμή αναπτύσσουν σε Layer 2 δίκτυα.


Η αναβάθμιση αναμένεται επίσης να ενισχύσει ευρύτερα τη δημοτικότητα του staking. O αριθμός των χρηστών που θα δεσμεύουν τα αποθεματικά τους προσμένοντας ανταμοιβές θα αυξηθεί τόσο για το Ethereum αλλά και για όλη την αγορά. Όμως η διαδικασία unstake δεν θα είναι τόσο εύκολη και άμεση μετά την αναβάθμιση.


Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι, ο ένας μετά τον άλλο παραδέχονται ότι δεν είναι έτοιμοι για αυτή τη διαδικασία. Η Lido Finance διαθέτει περίπου το ένα τρίτο όλων των staked ETH και έχει δηλώσει ότι οι χρήστες θα μπορούν να αποσύρουν τα ETH τους από τα μέσα Μαΐου και μετά. Ο επίσημος λόγος ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα audits της διαδικασίας τους. Η Lido έχει ξοδέψει $1,2 εκατομμύρια σε επτά ελέγχους της πλατφόρμας Lido V2. Αυτοί οι έλεγχοι στοχεύουν να διορθώσουν τυχόν ευπάθειες που εμποδίζουν την απόδοση του πρωτοκόλλου.


«Οι αναλήψεις stETH δεν θα ξεκινήσουν στο mainnet έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι σχετικά με τον κώδικα on-chain (αναμένεται τέλος Απριλίου). Προσθέτοντας άλλες 2 εβδομάδες ως περιθώριο ασφαλείας, η τρέχουσα προσδοκία είναι οι αναλήψεις από το mainnet να είναι ζωντανές γύρω στα μέσα Μαΐου» ανακοίνωσε η Lido Finance.


Μια άλλη πιθανή αιτία μεγάλων καθυστερήσεων θα είναι ο μεγάλος ταυτόχρονος αριθμός συναλλαγών κατά την αναβάθμιση, δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα ανάληψης. Το ίδρυμα Ethereum είπε ότι η αναβάθμιση θα περιορίζει τον αριθμό των επικυρωτών στις ανταμοιβές τους σε 1,125 έως 2,200 ημερησίως. Αυτές οι διαδικασίες θα περιορίζουν τις συνολικές αναλήψεις σε περίπου 60,000 ETH ημερησίως, διασφαλίζοντας ότι χρειάζονται αρκετοί μήνες για να μπορέσουν να αναληφθούν όλα τα πονταρισμένα ETH εάν ζητηθούν.


Σε ανακοίνωσή της η Coinbase επίσης αναφέρει ότι λόγω των περιορισμών της αναβάθμισης, τα αιτήματα ανάληψης των χρηστών αναμένεται να πάρουν από λίγες εβδομάδες έως μήνες να ολοκληρωθούν.

NordVPN Offer