Η ΕΕ εγκρίνει κανόνες αδειοδότησης και μεταφοράς κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα

Η ΕΕ εγκρίνει κανόνες αδειοδότησης και μεταφοράς κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα

20 Απριλίου, 2023



Ιστορική μέρα για τα κρυπτονομίσματα στην Ευρώπη, αφού το κοινοβούλιο της ΕΕ με τη σημερινή του ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του κανονισμού MiCA (Markets in Crypto Assets) από το 2024.


Οι νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν πριν λίγα λεπτά με 517 υπέρ, 38 ψήφους κατά και 18 απών, για το νέο καθεστώς αδειοδότησης ανταλλακτηρίων και οποιοσδήποτε άλλης υπηρεσίας που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα, γνωστό και ως MiCA. Είναι η πρώτη μεγάλη δικαιοδοσία στον κόσμο που εισήγαγε έναν ολοκληρωμένο νόμο περί των κρυπτονομισμάτων και γενικά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε επίσης με 529-29 υπέρ ενός ξεχωριστού νόμου που είναι γνωστός ως κανονισμός για τη μεταφορά κεφαλαίων, ο οποίος απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών με κρυπτονομίσματα να ταυτοποιούν απαραίτητα τους πελάτες τους (KYC), σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το ξέπλυμα χρήματος.


Η ψηφοφορία ακολουθεί τη συζήτηση της Τετάρτης στην οποία οι νομοθέτες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό προτάσεις για να δώσουν στους παρόχους και τα ανταλλακτήρια συγκεκριμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης για λειτουργία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Παράλληλα ο νέος κανονισμός ζητά από τους εκδότες των stablecoins να διατηρούν δεσμευμένα επαρκή αποθέματα.


Σε ένα tweet, η Mairead McGuinness της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέγραψε την ψηφοφορία ως «παγκόσμια πρωτιά» για τους κανόνες της κρυπτοοικονομίας. «Προστατεύουμε τους καταναλωτές και προστατεύουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ακεραιότητα της αγοράς. Οι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν από τον επόμενο χρόνο». Σε αντίστοιχο τόνο και ο Stefan Berger, ο νομοθέτης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το νόμο πλαίσιο, είπε ότι οι κανόνες βάζουν την ΕΕ «στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής οικονομίας». «Η ευρωπαϊκή αγορά κρυπτονομισμάτων έχει πλέον ρυθμιστική σαφήνεια που δεν υπάρχει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ο τομέας που υπέστη ζημιά από την κατάρρευση του FTX μπορεί να ανακτήσει ξανά εμπιστοσύνη», τόνισε ο Berger.


Ο κανονισμός MiCA προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 και για να περάσει σε νόμο έπρεπε μετά από διαβουλεύσεις να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη. Οι κύριες διατάξεις του αρχίζουν να ισχύουν περίπου 12 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πιθανότατα από τον Ιούνιο του 2024.

NordVPN Offer