Η ΕΕ προετοιμάζεται για κρυπτονομισμάτα σε τράπεζες

Η ΕΕ προετοιμάζεται για κρυπτονομισμάτα σε τράπεζες

26 Ιανουαρίου, 2023



Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ένα νέο σχέδιο νόμου την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, για την εφαρμογή του τελευταίου σκέλους των μεταχρηματοοικονομικών παγκόσμιων κανόνων κεφαλαίου των τραπεζών, προσθέτοντας απαιτήσεις για την κάλυψη κινδύνων από κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το Reuters.


Η κίνηση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις των παγκόσμιων τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν στα αποθεματικά τους έως και το 2% σε κρυπτονομίσματα. Η επιτροπή της ΕΕ στο προσχέδιο νόμου αποδέχεται την ποσόστωση και εισαγάγει επιπλέον δικλείδες, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τις τράπεζες να διατηρούν αρκετό κεφάλαιο που θα καλύπτει στο 100% την αξία των κρυπτονομισμάτων τους.


«Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διατηρούν ένα ευρώ από τα δικά τους κεφάλαια για κάθε ευρώ αξίας που διατηρούν σε κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Markus Ferber, ο κεντροδεξιός Γερμανός μέλος της επιτροπής. Και συνέχισε λέγοντας «Τέτοιες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα βοηθήσουν στην αποτροπή της διάχυσης της αστάθειας του κόσμου των κρυπτονομισμάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».


Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε αυτό το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή των κανόνων κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ από τον Ιανουάριο του 2025, αν και παρουσιάζει αρκετές αποκλίσεις για να δοθεί στις τράπεζες περισσότερος χρόνος προσαρμογής. Τα κράτη της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει το σχέδιο νόμου και οι νομοθέτες θα διαπραγματευτούν τώρα ένα τελικό κείμενο με τα κράτη μέλη, με περαιτέρω τροποποιήσεις.


Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες από την πλευρά τους παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις και αν και δεν είναι επίσημα θετικές στην είσοδο των κρυπτονομισμάτων στον κλάδο, το θεωρούν αναπόφευκτο και δε θέλουν να χάσουν επενδυτές από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης. Ήδη έχουν σχεδιάσει τρόπους εφαρμογής της απόκτησης αποθεματικών σε κρυπτονομίσματα, όπως μέσω ίδρυσης κεφαλαιοποιημένων θυγατρικών.

Freedom24 Offer