Η First Republic Bank καταρρέει, το Bitcoin ανεβαίνει

Η First Republic Bank καταρρέει, το Bitcoin ανεβαίνει

27 Απριλίου, 2023



Η First Republic Bank με έδρα το San Francisco, είναι 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και η επόμενη στο ντόμινο των τραπεζών. Η τιμή της μετοχής της τράπεζας που στις αρχές Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα $147, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σε σημείο να διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα $6.


Αρκετοί έμπειροι της αγοράς αναφέρουν ότι πάμε πρόσω ολοταχώς για μια τραπεζική κρίση μεγατόνων. Η First Republic επιμένει ότι θα επιβιώσει και έχει βάλει μπροστά σχέδιο διάσωσης με πωλήσεις ομολόγων και στεγαστικών δανείων αξίας $100 δις. Οι πωλήσεις αυτές θα βοηθούσαν να μειωθεί η αναντιστοιχία μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού της τράπεζας και οι πιθανοί αγοραστές των assets αυτών θα μπορούσαν να λάβουν warrants ή προνομιούχες μετοχές ως κίνητρο για την αγορά τους υψηλότερα από την αγοραία αξία τους.


Η ελεύθερη πτώση ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της First Republic Bank που αποκάλυψαν χειρότερη από την αναμενόμενη εκροή καταθέσεων, ύψους $100 δις κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αναταραχής του Μαρτίου. Κατόπιν τον Απρίλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν και άλλο στα $104 δις έναντι $137 δις. Στο παραπάνω αποθεματικό περιλαμβάνονται και τα $30 δις που έλαβε η First Republic από 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ως ρευστότητα το προηγούμενο διάστημα.


Η βιωσιμότητα των μικρών περιφερειακών τραπεζών είναι κλονισμένη. Οι τριγμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρύτερο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι «είναι ευκαιρία» να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών για να πάει η αγορά σε πιο λίγα και ισχυρότερα τραπεζικά ιδρύματα.


Όπως έγινε και με όλες τις προηγούμενες καταρρεύσεις τραπεζών (Silvergate Bank, Silicon Valley Bank και Signature Bank), το Bitcoin ενισχύθηκε. Το Bitcoin έφτασε πάλι τις $30,000 στο άνοιγμα της Wall Street χθες κερδίζοντας περαιτέρω ώθηση από τα τραπεζικά δεινά των ΗΠΑ. Οι στόχοι τιμών του BTC φθάνουν πέρα από τα πρόσφατα υψηλά 10 μηνών, με κάποιους αισιόδοξους ταύρους να βλέπουν σύντομα την τιμή των $40,000.

NordVPN Offer