Το Friend.tech σαρώνει την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Το Friend.tech σαρώνει την αγορά των κρυπτονομισμάτων

21 Αυγούστου, 2023



Η νέα εφαρμογή Friend.tech κυκλοφόρησε σε έκδοση beta στις 11 Αυγούστου και ήδη μιλούν όλοι για αυτή. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν tokenize το κοινωνικό τους δίκτυο αγοράζοντας και πουλώντας «μερίδια» των συνδέσεών τους. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας δημιούργησε μεγάλη κίνηση χρηστών. Στις 19 Αυγούστου μάλιστα δημιούργησε χρεώσεις (fees) άνω του $1 εκατομμυρίου, ξεπερνώντας τα δίκτυα Uniswap, Bitcoin και Smart Chain.


Το Friend.tech, είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης (DeSo) που επιτρέπει σε ένα άτομο να αγοράζει το μερίδιο άλλου και να μπορούν να στέλνουν προσωπικά μηνύματα ο ένας στον άλλο. Το πρωτόκολλο φέρεται να χρεώνει ένα τέλος 5% στις συναλλαγές, με το spread από τις συναλλαγές να αντιπροσωπεύει το κέρδος του ιδιοκτήτη. Η εγγραφή προς το παρόν γίνεται μέσω προσκλήσεων από άλλους χρήστες.


Η εφαρμογή είναι χτισμένη στο Layer-2 δίκτυο Base της Coinbase, και η πλατφόρμα έχει γνωρίσει σημαντική δραστηριότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του DefiLlama, το Friend.tech δημιούργησε $1,12 εκατομμύρια σε χρεώσεις σε 24 ώρες και $2,8 εκατομμύρια συνολικά από την κυκλοφορία του. Τα συνολικά έσοδα του έργου μέχρι στιγμής ανέρχονται σε $818,620 (πάνω από 24,000 ETH), με περισσότερες από 650,000 συναλλαγές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερους από 64,000 μοναδικούς χρήστες.


Πίσω από το έργο πιστεύεται ότι βρίσκεται ο προγραμματιστής με το ψευδώνυμο Racer. Σύμφωνα με έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού στο Coinbase, ο Racer δημιούργησε στο παρελθόν τα δίκτυα κοινωνικών μέσων TweetDAO και Stealcam, και τα δύο βασισμένα σε μη ανταλλάξιμες μάρκες. Με το Friend.tech, ο Racer στοχεύει σε άτομα με μεγάλη βάση θαυμαστών για να κερδίσουν δικαιώματα επί των προμηθειών συναλλαγών όσων θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.


Η διαφημιστική εκστρατεία πυροδότησε επίσης την ανάλυση του μοντέλου εσόδων, των κινδύνων και το μέλλον της κοινωνικής πλατφόρμας. Ο ερευνητής αποκεντρωμένης χρηματοδότησης Ignas σημείωσε ότι σύμφωνα με το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο της Friend.tech, «τα έσοδα προέρχονται μόνο από τις αμοιβές συναλλαγών, αλλά όχι από την ύπαρξη περισσότερων επενδυτών», όπως έγραψε στο Twitter. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αμφιλεγόμενες προσωπικότητες μπορεί να κερδίζουν περισσότερα ή ακόμη και να δημιουργούν επίτηδες FUD που θα χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την απόκτηση αμοιβών».


Ενώ πολλά στελέχη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων επαίνεσαν την εφαρμογή, επειδή εμπνέει εγγραφές ακόμη και από πρόσωπα που δεν είναι στα cryptos - όπως ο YouTuber τυχερών παιχνιδιών Faze Banks και η ρωσική ομάδα διαμαρτυρίας Pussy Riot -, ορισμένοι έχουν προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να καεί νωρίς. Στην άλλη όχθη, ο σχολιαστής Yazan επεσήμανε μια σειρά από ανησυχητικούς παράγοντες που τον οδήγησαν να πιστέψει ότι η εφαρμογή έχει από έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν αρχίσουν να καταρρέουν τόσο οι τιμές των tokens όσο και η γενική δραστηριότητα.


Freedom24 Offer