Η νέα υπηρεσία της Ledger προβληματίζει

Η νέα υπηρεσία της Ledger προβληματίζει

17 Μαίου, 2023



Η εταιρεία κατασκευής hardware wallets Ledger, δέχεται πυρά από πολλούς χρήστες για τη νέα υπηρεσία ανάκτησης πορτοφολιού που αποφάσισε να προσφέρει. Η εταιρεία απαντάει ότι πρόκειται για μία προαιρετική και ασφαλή υπηρεσία.



Η Ledger με έδρα το Παρίσι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών «ψυχρής αποθήκευσης» με περισσότερες από 6 εκατομμύρια συσκευές σήμερα στην αγορά. Τα πορτοφόλια υλικού (hardware wallets) θεωρούνται ο πιο ασφαλής τρόπος διατήρησης των κρυπτονομισμάτων. Όταν ένα άτομο εγκαθιστά ένα κρύο πορτοφόλι, του δίνεται μια τυχαία σειρά λέξεων (seed phrase), που χρησιμεύει ως μυστικό κλειδί ανάκτησης του πορτοφολιού. Οι χρήστες λαμβάνουν οδηγίες να γράψουν τις λέξεις αυτές και να τις κρατήσουν σε ασφαλές μέρος. Εάν ένα άτομο χάσει αυτές τις λέξεις, δεν έχει επιλογές για την ανάκτηση των κρυπτονομισμάτων του.


Χθες η Ledger επιβεβαίωσε τις εικασίες ότι εισήγαγε μια νέα προαιρετική υπηρεσία ανάκτησης των λέξεων κλειδιών, η οποία είναι συνδρομητική ($9.99/μήνα) και θα είναι αρχικά διαθέσιμη για τους κατόχους του πορτοφολιού Nano X. Η υπηρεσία, Ledger Recover, προσφέρει στους χρήστες τρόπο να εξασφαλίσουν τις λέξεις κλειδιά χωρίς να ανησυχούν μήπως τις χάσουν. Η υπηρεσία θα σπάει σε 3 κομμάτια τις λέξεις κλειδιά και θα τις στέλνει κρυπτογραφημένες σε τρεις εταιρείες θεματοφύλακες. Για την ανάκτηση είναι αναγκαία τα 2 από τα 3 μέρη, ενώ κατά την εγγραφή στην υπηρεσία είναι απαραίτητη και η αποστολή εγγράφων πιστοποίησης (διαβατήριο, ταυτότητα κτλ.).


«Όταν εγγράφεστε στο Ledger Recover, το ιδιωτικό κλειδί σας κρυπτογραφείται, αντιγράφεται και χωρίζεται σε τρία τμήματα, με κάθε τμήμα να ασφαλίζεται από μια ξεχωριστή εταιρεία - Coincover, Ledger και έναν ανεξάρτητο πάροχο υπηρεσιών εφεδρικών αντιγράφων», εξηγεί η Ledger στην ιστοσελίδα της. «Κάθε ένα από αυτά τα κρυπτογραφημένα κομμάτια είναι άχρηστο από μόνο του. Όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πορτοφόλι σας, 2 από τα 3 μέρη θα τα στείλουν πίσω στη συσκευή Ledger, για να δημιουργήσουν το ιδιωτικό σας κλειδί».


Οι χρήστες ιδίως στο twitter δηλώνουν οργισμένη, αφού μια τέτοια υπηρεσία υπονομεύει τη δηλωμένη δέσμευση της Ledger για το απόρρητο και την ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας στο Twitter Space, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ledger Pascal Gauthier υπερασπίστηκε την υπηρεσία λέγοντας «Λέτε ότι αυτό δεν είναι αυτό που θέλουν οι πελάτες. Στην πραγματικότητα, αυτό θέλουν οι μελλοντικοί πελάτες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επόμενα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα επιβιβαστούν στα κρυπτονομίσματα». Η ηγεσία του Ledger υπερασπίστηκε τις πρακτικές ασφαλείας της, τόνισε ότι η νέα υπηρεσία ανάκτησης είναι εντελώς προαιρετική και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η νέα της υπηρεσία ισοδυναμεί με οποιουδήποτε είδος «κερκόπορτας».


Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη με την εγκατάσταση του νέου firmware 2.2.1.

NordVPN Offer