Έφοδο στη Nexo από Βούλγαρους εισαγγελείς

Έφοδο στη Nexo από Βούλγαρους εισαγγελείς

13 Ιανουαρίου, 2023



Η δημοφιλής και στη χώρα μας εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Nexo, ελέγχεται από χθες το πρωί μετά από έφοδο στα γραφεία τους στη Σόφια, από εισαγγελείς και κλιμάκια από τα υπουργεία δικαιοσύνης και οικονομικών της Βουλγαρίας. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότερα από 300 άτομα, ενώ υπήρξαν και επεισόδια μεταξύ της ομάδας ασφαλείας της εταιρείας και αστυνομικούς για να μην μπούνε στο χώρο.


Η εταιρεία ερευνάται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωρεία φορολογικών παραβάσεων, φορολογικές και ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και για εγκλήματα που σχετίζονται με την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Η γενική εισαγγελέας Σίικα Μίλεβα ανέφερε μεταξύ άλλων για την υπόθεση, ότι έχουν αποδείξεις ότι τουλάχιστον ένας χρήστης της Nexo είναι επικηρυγμένος ως χρηματοδότης τρομοκρατίας, κάτι που υπονοεί ότι δεν τηρούνται και οι κανόνες KYC. Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ανέφεραν επίσης ότι εδώ και μήνες συνεργάζονται με την εταιρεία Chainalysis και έχουν καταγράψει όλες τις ύποπτες συναλλαγές της εταιρείας.


Να σημειωθεί επίσης ότι η Nexo ενώ λειτουργεί σε περισσότερες από 60 χώρες, με δική της απόφαση δεν παρείχε ποτέ τις υπηρεσίες της στην ίδια τη Βουλγαρία που έχει έδρα.


Το μεσημέρι της Πέμπτης η Nexo προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση στο Twitter, που αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και τις ρυθμιστικές αρχές. Είπε ότι είχε αυστηρές πολιτικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και γνωριμίας του πελάτη (KYC) και άφησε να εννοηθεί ότι στοχοποιούνται άδικα.



Εδώ και μήνες η Nexo παραμένει όρθια, συνεχίζοντας να προσφέρει από τα μεγαλύτερα επιτόκια της αγοράς, τη στιγμή που άλλες εταιρείες του χώρου (BlockFi, Celsius και Vauld) κατέρρευσαν από κρίσεις ρευστότητας. Με τα νέα της έρευνας, περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής έφυγαν από την πλατφόρμα, ενώ το εγγενές νόμισμα Nexo Token βυθίστηκε αρχικά περίπου 7% στα $0.70, αλλά με ύποπτο μπαράζ αγορών από χθες το απόγευμα η τιμή του στηρίζεται.

NordVPN Offer