Proof of Reserves - Η επόμενη μέρα των ανταλλακτηρίων

Proof of Reserves - Η επόμενη μέρα των ανταλλακτηρίων

09 Νοεμβρίου, 2022



Η σοβαρή κρίση ρευστότητας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, τελείωσε (προς το παρόν) με την υπό όρους εξαγορά από το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance. Ο διευθύνων σύμβουλος Changpeng Zhao (CZ) είπε ότι η Binance θα ξεκινήσει σύντομα η ίδια ένα σύστημα ελέγχου απόδειξης αποθεματικών (Proof of Reserves) για να επιτρέψει την επαλήθευση των αποθεματικών και του χαρτοφυλακίου της.



Η υπόσχεση της Binance  είναι η παροχή πλήρους διαφάνειας των διαθέσιμων ψηφιακών περουσιακών στοιχείων της, μια κίνηση που έχει υποστηριχθεί μέσα σε λίγες ώρες από πολλά πρόσωπα υψηλού προφίλ του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Όλη η αγορά πλέον κάνει έκκληση για πιο λεπτομερή αποκάλυψη της ρευστότητας κάθε ανταλλακτηρίου ή πλατφόρμας δανεισμού, μέσω της χρήσης του Proof-of-Reserves. 


Ο έλεγχος απόδειξης αποθεματικού διενεργείται συνήθως από ανεξάρτητο τρίτο μέρος, για να διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία του θεματοφύλακα ανήκουν όπως αξιώνονται. Το Proof-of-Reserves δουλεύει μέσω της χρήσης των Merkle Trees - μια δομή δεδομένων που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση δεδομένων blockchain πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.


Το Proof-of-Reserves έρχεται στην επιφάνεια ως άμεση ανάγκη του κλάδου, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες είδε να καταρρέουν αρχικά πολλές εταιρείες δανεισμού (Celsius, Voyager, BlockFi), κατόπιν crypto investement funds (Three Arrows Capital, Alameda Research κτλ) και πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο (FTX). Διότι το να υπερδανείζεσαι με τα λεφτά των χρηστών σου ή με τα νομίσματα που έφτιαξες από αέρα κοπανιστό, είναι επικίνδυνο και είναι μια ωρολογιακή βόμβα που στην πρώτη μεγάλη ανάγκη ρευστότητας θα σκάσει.


NordVPN Offer