Το κυνήγι της SEC αυτή τη φορά στοχοποιεί την Coinbase

Το κυνήγι της SEC αυτή τη φορά στοχοποιεί την Coinbase

23 Μαρτίου, 2023



Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase ανέφερε χθες ότι η SEC ενημέρωσε την εταιρεία, ότι επιδιώκει μέτρα επιβολής για παραβιάσεις μη εγγεγραμμένων τίτλων (unregistered securities) καθώς και για τις υπηρεσίες staking που προσφέρει.


Η Coinbase (COIN) είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο επομένως υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο των αρχών. Η ρυθμιστική αρχή στόχευσε την Coinbase με μια λεγόμενη ειδοποίηση Wells που ενημερώνει την επιχείρηση ότι η εταιρεία σχεδιάζει μια μελλοντική ενέργεια που θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντολή διαταγής ή και παύση εργασιών, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς ποια δραστηριότητα βρήκε ότι παραβιάζεται.


«Εάν χρειαστεί, καλωσορίζουμε μια νομική διαδικασία για να παρέχουμε τη σαφήνεια που υποστηρίζουμε και να αποδείξουμε ότι η SEC απλά δεν ήταν δίκαιη ή λογική όσον αφορά τη δέσμευσή της στα ψηφιακά στοιχεία. Μέχρι τότε, είναι business as usual», δήλωσε ο Paul Grewal, επικεφαλής νομικός διευθυντής της Coinbase. Σε ξεχωριστό tweet ισχυρίστηκε ότι η SEC δεν παρείχε «κανένα σαφές βιβλίο κανόνων» σχετικά με τους κανονισμούς σε κρυπτονομίσματα και ότι «οι προσπάθειες για συνεργασία με την SEC αντιμετωπίζονται με σιωπή ή ενέργειες επιβολής».


«Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτές οι πιθανές ενέργειες επιβολής θα σχετίζονται με πτυχές της αγοράς spot της εταιρείας, την υπηρεσία πονταρίσματος Coinbase Earn, Coinbase Prime και Coinbase Wallet», δήλωσε η Coinbase σε μια κατάθεση στην SEC, επικαλούμενη τις συνομιλίες της με το προσωπικό της υπηρεσίας. Η ειδοποίηση είναι προκαταρκτική και τέτοιες προειδοποιήσεις δεν οδηγούν πάντα σε ενέργειες επιβολής. Η εταιρεία έχει περιθώριο έως τις 29 Μαρτίου για να ενημερώσει την υπηρεσία εάν σκοπεύει να αντικρούσει τα πορίσματα του τμήματος επιβολής της SEC ότι η νομοθεσία περί χρεογράφων έχει πιθανώς παραβιαστεί.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, έκανε πριν λίγες ώρες το παρακάτω tweet σχετικά με την ανακοίνωση Wells. Είναι επικριτικός σχετικά με τη φαινομενική έλλειψη σαφήνειας από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Υπήρξε επίσης μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι ο κύριος φορέας που ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα.


Είναι φανερό ότι η SEC ακόμα και σε εισηγμένες και πλήρως ελεγχόμενες οντότητες όπως η Coinbase, επειδή δραστηριοποιούνται με κρυπτονομίσματα προσπαθεί να τους κάνει τη λειτουργία δύσκολη. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περισσότερο από 11% μετά τη δημοσίευση της είδησης.


Ο στραγγαλισμός κάθε οργανισμού που ελέγχουν και ασχολείται με κρυπτονομίσματα συνεχίζεται. Η ειδοποίηση Wells την Τετάρτη ήρθε την ίδια ημέρα που η SEC μήνυσε και τον ιδρυτή της Tron, Justin Sun, για ισχυρισμούς ότι τα νομίσματα TRX και BTT είναι μη εγγεγραμμένοι τίτλοι (μεταξύ άλλων κατηγοριών).

Freedom24 Offer