Η επόμενη μέρα του Solana μετά το FTX

Η επόμενη μέρα του Solana μετά το FTX

13 Νοεμβρίου, 2022



Λόγω της κατάστασης του FTX, το $SOL έχει καταρρεύσει πάνω από 50% αυτή την εβδομάδα, ενώ έχουν αυξηθεί και οι φόβοι ότι πέρα από την τιμή και το οικοσύστημα του Solana ενδέχεται να μην ανακάμψει ποτέ.


Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και το Solana πρέπει να ξεπεράσει μερικές τεράστιες προκλήσεις για να επιβιώσει το οικοσύστημά του. Όλοι γνωρίζουν ότι οι FTX /Alameda ήταν τεράστιοι υποστηρικτές του Solana. Ως αποτέλεσμα, επένδυσαν και συμβούλεψαν μεγάλο αριθμό έργων του οικοσυστήματος. Πλέον όσα νομίσματα είχαν δοθεί σε αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκποιηθούν μετά την πτώχευση των FTX/Alameda. Παράλληλα τα ταμειακά κεφάλαια που διατηρούσαν αυτά τα έργα είναι εγκλωβισμένα και λογικά χαμένα, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότησή τους για να συνεχίσουν εάν δε βρεθούν άλλοι επενδυτές.


Ένα μεγάλο παράλληλο πρόβλημα που επίσης προέκυψε είναι τα λεγόμενα Wrapped Assets του Solana, δηλαδή εκδόσεις μη εγγενών περιουσιακών στοιχείων όπως του BTC και του ETH, που διακινούταν ως Wrapped για ευκολία μέσα στο οικοσύστημα. Ένας από τους κορυφαίους παρόχους τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, είναι η Sollet, η οποία διατηρούσε τα αποθεματικά της (θεωρητικά 1 BTC για κάθε wrapped BTC) στην FTX, πράγμα που σημαίνει ότι τα Wrapped Asset της πλέον δεν έχουν αντίκρισμα.


Λόγω και των παραπάνω οι FTX/Alameda ήταν από τους μεγαλύτερους κατόχους SOL, με αποτίμηση πριν την κατάρρευση σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα μέρος αυτών σίγουρα έπεσε στην αγορά και πίεσε την τιμή, αλλά σίγουρα απομένει ένα μεγάλο ακόμη ποσό προς ρευστοποίηση λόγω της χρεοκοπίας.


Τέλος το defi TVL του Solana μειώθηκε και αυτό πάνω από 50% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν και οι χρήστες αποσύρθηκαν από τα πρωτόκολλα μέσα στο χάος. Τεράστιες ποσότητές Solana γίναν unstake και πουλήθηκαν πιέζοντας επίσης την τιμή. Δεδομένου ότι το defi είναι οδηγός της δραστηριότητας κάθε αλυσίδας, πανικόβλητοι κάτοχοι να ξεπουλάνε δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.


Υπάρχουν φυσικά και αρκετά θετικά γύρω από το Solana που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Ο συνιδρυτής επιβεβαίωσε ότι δεν είχαν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο FTX και εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους χρηματοδότηση για έως 30 μήνες. Για μια κοινή επιχείρηση οι 30 μήνες λειτουργίας πριν την κατάρρευση φαντάζουν εξαιρετικά λίγοι, αλλά στα cryptos είναι αρκετός χρόνος για να ανατραπεί η κατάσταση εάν γίνουν κάποιες καθοριστικές κινήσεις. Άλλωστε το οικοσύστημα Solana στο bull market τα τελευταία χρόνια γνώρισε πρωτόγνωρη άνθιση. Παράλληλα ο αριθμός των validators αυξάνεται, ενώ μπήκε στο παιχνίδι και η Google. Η αλυσίδα είχε έντονο οικοσύστημα με εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και από τους μεγαλύτερους αριθμούς προγραμματιστών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ενθαρρυντικό και το ότι τους τελευταίους μήνες γνώρισε μεγάλες δόξες στο πεδίο των NFT.


Το Solana έχει σοβαρότατες προκλήσεις μπροστά του. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή άλλα από τα γνωστά του downtime. Πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανή την κοινότητά του, για να επιβιώσουν όσο περισσότερες εφαρμογές του οικοσυστήματος γίνεται. Περισσότερες εφαρμογές ζωντανές, περισσότεροι χρήστες παραμένουν ενεργοί με τα κεφάλαιά τους και ομάδες συνεχίσουν να χτίζουν. Οι συνθήκες στην αγορά αυτή τη στιγμή δεν ευνοούν τον σκληρό αγώνα που πρέπει να δοθεί. Όμως εάν το Solana τα καταφέρει, θα βγει πιο δυνατό από ποτέ.

NordVPN Offer