Η πτώση της Binance στις ΗΠΑ

Η πτώση της Binance στις ΗΠΑ

22 Νοεμβρίου, 2023



Η δικαστική έρευνα των τελευταίων μηνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) των ΗΠΑ ενάντια της Binance, έφερε στο φως στοιχειοθετημένες κακουργηματικές πράξεις για το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος Changpeng Zhao (CZ) δήλωσε ένοχος και στο ανταλλακτήριο επιβλήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν λάβει ποτέ οι ΗΠΑ από εταιρικό κατηγορούμενο, ύψους $4,3 δις.


Η Binance κατηγορείται μεταξύ άλλων για ξέπλυμα χρήματος, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταφορά χρημάτων χωρίς άδεια, παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου, παραβίαση του νόμου περί κυρώσεων τρίτων χωρών, έως ότι επέτρεψε σε ISIS, Αλ Κάιντα και Χαμάς να συναλλάσσονται στην πλατφόρμα της. Ο CZ εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Seattle, αποδέχτηκε τις κατηγορίες, συμφώνησε να πληρώσει ο ίδιος πρόστιμο $50 εκατομμυρίων, ενώ κινδυνεύει και με φυλάκιση έως 18 μηνών. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση $175 εκατομμυρίων (από τις μεγαλύτερες στην ιστορία).


«Οι υπάλληλοι της Binance γνώριζαν ότι η εταιρεία βρισκόταν σε πολλαπλές παραβάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο CZ «έθεσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της Binance σε σχέση με τη συμμόρφωση». «Καλύτερα να ζητήσεις συγχώρεση παρά άδεια», εμφανίζεται να έχει πει στους συνεργάτες του. Ξεχωριστά από το Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η CFTC ανακοίνωσαν δικούς τους διακανονισμούς με την Binance, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον οι ποινές να αυξηθούν.


Σύμφωνα με την απόφαση, η Binance θα πρέπει να διορίσει έναν ανεξάρτητο επόπτη για τρία χρόνια που θα αναφέρει τις προσπάθειές της για συμμόρφωση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα πρόστιμα. Επίσης στον Changpeng Zhao απαγορεύεται οποιαδήποτε παρούσα ή μελλοντική ανάμειξη στη λειτουργία ή τη διαχείριση της Binance, για τουλάχιστον τρία χρόνια. Κάτι που επέφερε την παραίτησή του από CEO και στη θέση του ορίστηκε ο Richard Teng, πρώην ρυθμιστής του Άμπου Ντάμπι και αργότερα επικεφαλής περιφερειακών αγορών της Binance.


Η αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται αρχικά να μην επηρεάστηκε ιδιαίτερα πτωτικά με την είδηση, ίσως διότι ήταν κάτι που αναμενόταν. Σχετικά σταθερή τιμή κράτησε και το εγγενές νόμισμα BNB με πτώση μόλις 5%. Παράλληλα ενώ το πρόστιμο θεωρείται εξαιρετικά βαρύ, φαινομενικά είναι κάτι που μπορεί το ανταλλακτήριο να ξεπεράσει και να μη χρεοκοπήσει. Οι εκροές βέβαια από χθες το βράδυ είναι αθρόες.


Ο CZ μετά τις εξελίξεις δήλωσε στο X, ότι έκανε λάθη, αναλαμβάνει τις ευθύνες, θα χρειαστεί λίγο χρόνο και πως θα επιστρέψει βοηθώντας σε startups του χώρου.


NordVPN Offer