Αβέβαιο το μέλλον του CZ

Αβέβαιο το μέλλον του CZ

28 Νοεμβρίου, 2023



Ο Changpeng Zhao (CZ), ιδρυτής της Binance, επρόκειτο να επιστρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν η σύζυγός του και τα παιδιά του, αλλά ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την παραμονή του στις ΗΠΑ. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2024 και από το DOJ θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής.


Ο CZ ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου την περασμένη εβδομάδα και παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο σε όγκο συναλλαγών. Το ίδιο το ανταλλακτήριο ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες ξέπλυμα χρήματος, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταφορά χρημάτων χωρίς άδεια, παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου, παραβίαση του νόμου περί κυρώσεων τρίτων χωρών και άλλα. Συμφωνήθηκε πρόστιμο $4,3 δισεκατομμυρίων καθώς και τοποθέτηση επιτρόπου συμμόρφωσης για τρία χρόνια.


Με την παραδοχή της ενοχής του, ο CZ απέφυγε την προφυλάκιση έναντι υψηλής εγγύησης $175 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τους όρους, ήταν ελεύθερος να επιστρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) των ΗΠΑ κινήθηκαν για να τον κρατήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να διατρέχει κίνδυνο φυγής εάν φύγει από τη χώρα, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να έχει τεράστια περιουσία και ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ.


Οι δικηγόροι του CZ υποστήριξαν ότι είχε ήδη αποδείξει την πρόθεσή του να αναλάβει την ευθύνη ερχόμενος αυτοβούλως στις ΗΠΑ για να δηλώσει ένοχος εξαρχής. Προέβαλαν και το επιχείρημα ότι η σύζυγος και τα παιδιά του δε μπορούν να μετακομίσουν για μερικούς μήνες μόνο και μόνο για την καταδίκη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να παραμείνει στο Seattle έως τη δίκη.


Ο CZ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από μερικούς μήνες έως και 10 χρόνια, εάν προστεθούν και όλες οι κατηγορίες του Υπουργείου Οικονομίας και του CFTC . Ο CZ μπορεί να ασκήσει έφεση για οποιαδήποτε ποινή του επιβληθεί μεγαλύτερη από 18 μήνες.

NordVPN Offer