Το KYC του Uniswap προκαλεί διαμάχη στην κοινότητα

Το KYC του Uniswap προκαλεί διαμάχη στην κοινότητα

17 Οκτωβρίου, 2023



Η δυνατότητα λειτουργίας ταυτοπροσωπίας KYC (Know Your Customer) που υπάρχει στο Uniswap v4, τροφοδοτεί έντονες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του DeFi. Η πλατφόρμα διαθέτει το λογισμικό της ως ανοικτό κώδικα και έτσι διαπιστώθηκε αυτό το μέρος του κώδικα που επιτρέπει τη χρήση KYC προτού μπορέσουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές οι χρήστες σε κάποια tokens.


Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι ενώ το Uniswap είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, οι πρακτικές αυτές ανοίγουν κερκόπορτες στο να υπάρξουν λίστες επιτρεπόμενων και μη συναλλαγών και χρηστών από τις ρυθμιστικές αρχές.


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν διαδικασίες KYC για τον έλεγχο ταυτότητας των πελατών και την αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων. Πρωταρχικός στόχος του KYC είναι να ανιχνεύει δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.


Η χρήση της δυνατότητας KYC δεν θα είναι υποχρεωτική στο Uniswap, αλλά θα υπάρχει ως επέκταση για όποια νομίσματα το επιθυμούν. Η επαλήθευση KYC θα πραγματοποιείται με ένα μη ανταλλάξιμο διακριτικό (NFT). Το Uniswap v4 με την επέκταση KYC θα κυκλοφορήσει αρχές του 2024.


Όσοι υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν projects που μπορεί να θέλουν να λειτουργήσουν σήμερα εντός νομικών ορίων και τώρα δε μπορούν. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πιο προσεκτικά τα πρωτόκολλα και τις συναλλαγές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Πρόσφατα, η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20), αποδέχτηκε έναν οδικό ρυθμιστικό χάρτη για τα κρυπτονομίσματα που προτάθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) για αυστηρότερους κανονισμούς που περιλαμβάνουν και KYC.


Επιπλέον η ομάδα της Uniswap ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα, οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις web και mobile εφαρμογές του, θα υπόκεινται σε χρέωση 0,15% ανά συναλλαγή. Ο ιδρυτής της Uniswap, Hayden Adams, ανακοίνωσε τη χρέωση σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα, δικαιολογώντας τις χρεώσεις ως τον τρόπο χρηματοδότησης της συνεχούς ανάπτυξης της πλατφόρμας.

Freedom24 Offer